Afbeelding

SC Berlikum trekt knotsgek duel tegen VV Dronrijp in extremis naar zich toe

Algemeen

Tekst: Roelof Zwart

Met de paasdagen en daardoor een volledig voetbalvrij weekend in de 2e Klasse K achter de rug stond voor SC Berlikum afgelopen zaterdag het voorlopig laatste hoofdstuk in de weken van de waarheid op het programma. De oranjehemden gingen namelijk op bezoek bij bijna buurvereniging VV Dronrijp, de ploeg die na negentien afgewerkte speelrondes ook op een puntenaantal van elf stuks stond. Omdat Berlikum over een iets beter doelsaldo beschikte, stond die formatie op de twaalfde plek, wat aan het einde van het reguliere seizoen spelen om handhaving zou betekenen. De groen-witten bezetten zodoende de dertiende stek, wat rechtstreekse degradatie inhoudt. Oftewel: Berlikum en Dronrijp konden beide goede zaken doen en zichzelf een klein beetje lucht verschaffen bij het wegblijven van de onderste twee plekken op de ranglijst. Die ploeg werd na meer dan honderd minuten voetbal uiteindelijk de eerstgenoemde. In een spektakelstuk van ongekende aard wist Dronrijp met een speler minder binnen de lijnen zich tweemaal knap naar een voorsprong toe te knokken, waarna Berlikum in de blessuretijd erop en erover ging en als winnaar van het veld af stapte (3-4).

Tijdens het belangrijke streektreffen op Sportpark Schatzenburg kon Berlikum-hoofdtrainer Yannick de Boer weer een beroep doen op middenvelders Jasper Zijlstra en Ruben Jellesma en aanvaller Robert Machiela. Die eerste twee stonden daarom weer in de basis, terwijl die laatste plaatsnam op de reservebank. Daar zat ook een nieuw gezicht: de pas zeventienjarige Ibrahim Soumaoro, afkomstig uit Guinee (Afrika), woonachtig in het asielzoekerscentrum te Sint Annparochie en als aanvaller normaliter spelend in SC Berlikum Onder 17. Verdedigers Kars Valkema en Marc van de Heide, middenvelder Jisse Kemper en aanvaller Hessel Postma moesten het duel daarnaast helaas missen. Voor Valkema en Van der Heide waren nog niet fit, Kemper moest werken en Postma nam met Team NL deel aan het EK kaatsen in Portugal.

Op de straffe wind na waren de omstandigheden perfect voor een mooie voetbalmiddag en na een prachtige sfeervolle opkomst van de elftallen en arbiter Tanja en zijn assistenten met vuurwerk en muziek, liet Dronrijp als eerste van zich spreken. Op het bepaald niet eenvoudig te bespelen grasveld was het in de eerste minuten Bauke Kamminga die tweemaal gevaarlijk werd, maar zijn eerste poging was voor Berlikum-goalie Djurre Seerden en de tweede inzet ging net over. Hierna was het de beurt aan de bezoekers, die even moesten acclimatiseren. Uit een corner was het Hendrik Jan van der Baan die de bal naast frommelde en even later schoot Thomas Dijkstra na een lepe bal van Ruben Jellesma volledig vrij in de zestien over.

Nadat Kamminga (redding Seerden) en Dijkstra (volley naast) ieder nogmaals het doel onder vuur hadden genomen, werd na exact een halfuur de ban gebroken door laatstgenoemde en zijn team. Nadat Jasper Zijlstra opnieuw een bal inbracht vanaf rond de middenlijn, was het Ruben Jellesma die Dijkstra wist te lanceren met andermaal een fraaie pass. Na een sprint werkte de topschutter onberispelijk binnen in de verre hoek. Bij Dronrijp vond men dat er tijdens de aanval daarvoor een overtreding was begaan door Jellesma en vanwege protest ontving Lucas Postma een gele kaart van Tanja. Diezelfde Postma beging tien minuten later zelf ook nog eens een stevige overtreding op Dijkstra en kreeg zo ook zijn tweede gele kaart en dus ook een rode. Geen slimme actie van hem, waarmee hij zijn team flink benadeelde.

Even daarvoor had Henk Jan Sikma bij elf tegen elf met een afvallende bal Djurre Seerden aan het werk gezet en de redding mocht er zijn. Verder werden er in deze fase voor de thee over en weer nog een aantal behoorlijke overtredingen gemaakt, waardoor Tim van Lunzen van Dronrijp en Hendrik Jan van der Baan van Berlikum het duel vroegtijdig moesten staken met een kwetsuur. Verzorgster Pietsje Jongma, die de verzorging van beide elftallen tijdens de wedstrijd op zich nam en dat zoals altijd heel goed deed, zat bijna geen enkele minuut op de bank. De sfeer werd steeds grimmiger en de irritaties werden hoger en na de situatie met Van der Baan lastte Tanja in de 42e minuut een afkoelperiode in om de gemoederen te doen laten kalmeren. Beide teams richting de kleedkamers, waarbij de scheidsrechter besloot om ook gelijk maar pauze te houden. De resterende drie minuten van het eerste bedrijf werden na het kwartier afkoelen/rusten afgewerkt en daarna werd er pas van speelhelft gewisseld.

De volledige situatie legde Dronrijp zeker geen windeieren, want na de drie minuten van de eerste helft waarin weinig gebeurde was het in de eerste acht minuten van de tweede helft tweemaal raak. De thuisploeg liet met een man minder ontzettend veel strijdlust zien, terwijl Berlikum ineens een stuk minder stond te spelen. Uit een vrije trap was het Noa van Gils die bij de tweede paal de gelijkmaker wist binnen te werken. Daarbij ging ook de vlag vanwege buitenspel omhoog, maar Tanja wou van niks weten. Twee minuten later ging Noah Josephia namens Berlikum in de fout in zijn eigen zestien en vloerde hij Hidde van der Wal. Penalty en Noa van Gils achter de bal. Via binnenkant paal ging deze uiteindelijk binnen, maar Dronrijp liep te vroeg in en de strafschop moest overnieuw worden genomen. Maar daarbij maakte Van Gils opnieuw geen fout en zo stond zijn ploeg ineens zeer onverwacht op voorsprong.

Berlikum moest zich herpakken en op jacht naar de gelijkmaker en kansen daarop kwamen ook. Thomas Dijkstra vond daarbij echter de handschoenen van Dronrijp-goalie Rimar Looge met een poging na een lange bal, die ondanks een rode kaart in het voorgaande duel tegen FVC blijkbaar gewoon mocht keepen. Even later was Dijkstra weer gevaarlijk na een mooie dieptebal van invaller Youri de Brouwer, maar daarbij hobbelde de bal tegen de buitenkant van de paal. Zo’n twintig minuten voor het einde van de reguliere speeltijd maakte Berlikum dan wel gelijk en was Ruben Jellesma de gevierde man. Noah Josephia maakte het weggeven van de strafschop goed met een prachtige voorzet op maat, welke door Jellesma in de verre hoek werd gekopt. Josephia zelf had Berlikum iets meer dan tien minuten later ook weer op voorsprong moeten brengen. Na goed doorgaan van een andere invaller, Robert Machiela, over rechts werd de bal in de as gebracht, waar Josephia deze van zeer dichtbij niet voorbij Looge en over de doellijn kreeg. Het leer ging daarentegen recht op de Rypster sluitpost.

Ondertussen loerde ook Dronrijp nog steeds op een zwaarbevochten overwinning en tegen alle verwachtingen in kwam het in de laatste reguliere speelminuut voor de tweede maal op een voorsprong. Bij één van de spaarzame aanvallen in de tweede helft eindigde een schot via een blok tot corner. Deze hoekschop kwam bij de tweede paal precies op het hoofd van Bauke Kamminga en die knikte deze met zijn laatste bijdrage in het duel buiten het bereik van Djurre Seerden in de rechter bovenhoek. De spelers, begeleiding en supportersschare van Dronrijp gingen terecht volledig uit hun dak, maar wat restte waren nog liefst tien (en later elf) minuten extra speeltijd vanwege blessures, wisselmomenten en ook tijdrekken.

In die blessuretijd was het Berlikum dat nog eenmaal alle krachten in het vuur slingerde om de weer op gelijke hoogte te komen en Dronrijp dat zich met man en macht terugtrok om de voorsprong te behouden. Aanvoerder Patrick Nauta kwam met een volley na twee minuten dichtbij, maar Rimar Looge wist te keren. In minuut vier gebeurde echter wel waar Berlikum naar zocht en kwamen beide partijen op het scorebord weer naast elkaar te staan. Een vrije trap van Noah Josephia was net zoals de voorzet bij de treffer van Ruben Jellesma perfect op maat en eindigde op het hoofd van Timo Tuinenga, die de bal tegendraads binnenkopte. Er werd gejuicht, maar ook meteen doorgegaan met jagen op de voorsprong en dat lukte vier minuten later. Er kwam echter wel hulp vanuit onverwachte hoek aan te pas, want het was Henk Jan Sikma van Dronrijp die onder afjagen van Jellesma een iets te korte terugspeelbal op Rimar Looge produceerde. Jellesma kon daardoor onderscheppen, Looge omspelen en vanuit een niet gemakkelijke hoek hobbelde de bal tergend langzaam tegen de touwen. Nu was het alles en iedereen van Berlikum binnen en buiten de lijnen dat terecht uit haar dak ging. Het was het slotakkoord van een uiterst memorabele streekderby waar nog lang over zal worden nagepraat, want in de paar minuten na dit doelpunt volgden geen kansen meer. Berlikum veroverde toch nog de volle buit en vierde feest, Dronrijp droop teleurgesteld af.

Berlikum bleef bovendien voor de vierde wedstrijd op rij ongeslagen en gaat het komende zaterdag daarom met het nodige zelfvertrouwen opnemen tegen runner-up SC Leovardia. De aftrap op De Koekoek is zoals gebruikelijk om 14.30 uur stipt. Dronrijp daarentegen neemt het op hetzelfde aanvangstijdstip in Idskenhuizen op tegen middenmoter VVI.